Notícies
Protecció a llarg termini dels fotoreceptors

La teràpia gènica dóna protecció a llarg termini a les cèl·lules fotoreceptores en un model de ratolí amb retinosi pigmentària.

Una col·laboració entre científics del Regne Unit i els EUA ha demostrat que la teràpia gènica pot oferir una protecció de per vida a les cèl·lules fotoreceptores sensibles a la llum, responsables de la visió del color en un model de ratolí de la malaltia ocular hereditària més comuna.
Els resultats, publicats a la revista Molecular Therapy demostren que les cèl·lules conservades  foren capaces d’impulsar i orientar el comportament visual, inclòs en etapes posteriors de la malaltia, tot i ser menys sensibles a la llum.
Aquestes  troballes són importants perquè obren una nova línia d'investigació per a prevenir la mort de les cèl·lules nervioses en la retinosi pigmentària i la degeneració macular relacionada amb l'edat. També poden tenir una aplicació més àmplia en trastorns neurodegeneratius com l'esclerosi amiotròfica lateral (ALS).
La investigació va ser dirigida pel professor Robert MacLaren al Nuffield Laboratory of Ophtalmology de la Universitat d'Oxford i finançat al Regne Unit principalment per Fight for Sight, amb el suport addicional de la Wellcome Trust, de la Fundació per a la Salut, el Consell d'Investigació Mèdica , el Reial Col·legi de Cirurgians de, Institut de Cèl·lules Mare l'Oxford i el NIHR Centre d'Oftalmologia (Moorfields) d’Edimburg.
La retinosi pigmentària (RP) afecta 1 de cada 4.000 persones, amb símptomes que apareixen entre els 10 anys i 30 anys. La visió nocturna i visió perifèrica ho fan primer, ja que els fotoreceptors actius amb poca llum --els "bastons" -  comencen a degenerar. Finalment, la malaltia afecta als "cons" - els fotoreceptors responsables de la visió central, els detalls, la visió central, el color.
L'estudi va examinar un model de ratolí amb retinosi pigmentària en el que els ratolins manquen de rodopsina --el pigment principals dels bastons. A l'edat de 4 setmanes --després del començament de la degeneració dels bastons i els abans de que es veiessin afectats els cons-- Els ratolins van rebre una dosi de virus neurotròfic ciliar humà (CNTF) a la retina.
El CNTF és un compost que s'ha demostrat ja que evita la pèrdua de fotoreceptors i cèl·lules ganglionars de la retina. No obstant això el seu ús com a tractament potencial ha estat en dubte degut a preocupacions sobre la seva toxicitat. L’enfocament exclusiu en aquest estudi ser utilitzar un ratolí que tenia cons verds fluorescents que podien ser comptats millor amb l'examen de la retina, amb un oftalmoscopi modificat, en diversos llocs durant el curs de la degeneració. Això va permetre una verificació més precisa de la dosi de teràpia gènica que reduís al mínim qualsevol efecte tòxic.
El tractament es va administrar en un ull, mentre que li va proporcionar una solució salina a l'altre ull com a control. A les 8 setmanes, un diagnòstic mitjançant sistemes no invasius basats en la imatge va mostrar un nombre similar de cons als ulls tractats i no tractats. No obstant això, el nombre de cons va disminuir ràpidament durant el transcurs del temps de l'experiment quan es va subministrar en dosis baixes i com a control, arribant a 0 a la setmana 24.
El realment interessant és que, a diferència d'estudis previs sobre el factor neurotròfic ciliar humà (CNTF), l'equip de recerca ser capaç de demostrar que els cons conservats eren funcionals mitjançant l'ús de proves de comportament i la formació d'imatges del flux sanguini en l'escorça visual.
Les noves tecnologies de seqüenciació van revelar que a les 30 setmanes un grup de gens prèviament relacionats amb la malaltia de la retina eren fins 89 vegades més actius quan es subministraven les dosis altes en els ulls que els subministrats en els ulls que feien el paper de control de . També es va descobrir que diversos gens normalment actius en la retina eren menys actius en ambdós ulls a mitjanes i altes dosis.
"Els nostres resultats en aquest model de ratolí amb retinosi pigmentària demostren clarament que el tractament CNTF pot, tant donar una protecció de per vida als cons fotoreceptors, com preservar una visió adequada. Si bé encara queda molt per comprendre, per exemple, sobre el paper dels bastons a la preservació dels cons i la seva traducció a l'anatomia de la retina humana, es tracta d’un molt prometedor estudi ", va dir Robert MacLaren, professor d'oftalmologia del Laboratori d'Oftalmologia Nuffield.
"Ja sabem pels assaigs clínics destinats a prevenir la perduda de les neurones motores en l'ELA (esclerosi amiotròfica lateral) que altes dosis de tractament sistèmic amb CNTF provoca massa reaccions adverses per ser tolerades pels pacients. No obstant això, els nostres resultats suggereixen que l'augment de l'activitat directament a la classe de gens que s'augmenten en el nostre de grup CNTF de dosi alta té la capacitat de proporcionar un nou tractament per la retinosi pigmentària i una sèrie de malalties neurodegeneratives ".
La Dra. Dolors M Conroy, directora de Recerca de Fight for Sight, va dir:
"Una de les perspectives més emocionants a l’entorn d’aquests resultats és que el Tractament CNTF va ser capaç de preservar la visió a malgrat que la degeneració dels bastons ja havia començat. Aquesta és una prioritat per  persones amb enfermetats oculars hereditàries i progressives com la retinosi pigmentària i la DMAE. Com en qualsevulla nova línia d’investigació, encara queda un llarg camí per a recórrer abans de qualsevol medicament que pugui arribar a la fase clínica, però sens dubte és possible mirar endavant i albirar un dia en que puguem evitar la pèrdua de visió amb la complicada participació de la genètica

Lipinski, DM, Barnard, AR, Singh, MS, Martin, S., de Lee, E., Davies, WIL y MacLaren, RE.

La terapia genètica CNTF confereix neuroprotecció permanent en un model de ratolí amb retinosi pigmentària humana Mol. Ther., 2015.

 

Font: macula-retina.esNúmero 1 en serveis òptics
Avís legal / Disseny: Nimia